Een product waar Nederland bekend om is, is kaas. In de sinds kort geopende Cheese Experience leer je alles over kaas en hoe deze wordt gemaakt. Wij bezochten de Cheese Experience en vertellen je graag onze ervaring……
Uittip: Cheese Experience Gouda
Locatie
In de kaashoofdstad van Nederland, Gouda, bevind zich de Cheese Experience. Het interactieve museum ligt aan de rand van de binnenstad en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook is er voldoende (betaalde) parkeergelegenheid rondom het centrum. Een bezoek aan de Cheese Experience duurt ongeveer anderhalf uur. Het bezoek is goed te combineren met een bezoek aan de siroopwafelfabriek, een wandeling door de schitterende binnenstad met voldoende leuke café’s en restaurants, met de Sint-Jan of museum de Goudse Waag .
Het museum
Na het betreden van het museum krijg je een audioguide en een speurtocht. Vervolgens loop je langs een informatiewand. Op deze informatiewand staat allerlei informatie over Gouda. Ook wordt informatie gegeven over ‘Cheese Valley’, de mooie regio rondom Gouda waar op veel boerderijen Goudse Boerenkaas wordt gemaakt.
Vervolgens loop je een gigantische kaas binnen. In deze kaas wordt een korte film getoond over Goudse Kaas. Wanneer de kaast wordt verlaten begint de looproute bij de koe. Er wordt informatie gegeven over koeien, hun voedsel en de oormerken. Ook kun je ruiken hoe het ruikt in de koeienstal en kun je een koe melken. Ook kun je zelf melk proeven van sponsor Friesland Campina.
Vervolgens loop je de melkwagen in.
Deze melkwagen haalt de melk op bij de boerderij en brengt deze naar de kaasmakerij. Hoeveel melk wordt er vervoerd? Vervolgens kom je terecht in de kaasmakerij. Je ziet hier hoe kaas wordt gemaakt. Ook kun je zelf ervaren hoeveel kracht er op een kaasvat moet staan om de kaas in de vorm te persen, mag je een kaas plasticen, ervaar je hoe zwaar het draaien van kazen is en zie je allerlei attributen die vroeger werden gebruikt om kaas te maken.
Vervolgens reist de kaas verder vanuit het kaaspakhuis naar de markt. Hier wordt de kaas verhandeld door middel van handjeklap. Tenslotte komt de kaas terecht in huis.
In de huiskamer worden allerlei spreekwoorden die te maken hebben met kaas uitgelegd. Ook ontdekten we waarom er zoveel verschillende kaasschaven zijn en kun je je verkleden als een echte Kaasboer(in) en op de foto met het Goudse Stadhuis. Tijdens de speurtocht is het niet alleen de bedoeling dat je op zoek gaat naar de antwoorden op je vragen, maar ook naar de zes stempels die in de experience zijn verstopt.
De experience eindigt met een heuse kaasproeverij met een aantal verschillende soorten kaas.
Mijn mening
Bij ons thuis wordt bijna geen kaas gegeten. Zelf vind ik het niet lekker en mijn boeven hebben een koemelkeiwit intollerantie. Bij de entree vertelde mijn #kleineboef dat ze geen kaas mocht. Er is toen speciaal voor haar een gepaste ‘kaasproeverij’ georganiseerd. Dit is direct ook de sfeer die er hing tijdens ons bezoek aan de Cheese Experience. De mensen waren heel vriendelijk en alert. Vanwege de warme dag die het was tijdens ons bezoek kregen we een lekker waterijsje tijdens onze reis door de Experience.
Als zus van een boer weet ik inmiddels wel iets over het boerenleven. Ook heb ik vroeger samen met mijn tante kaas gemaakt. Toch heb ik ook weer nieuwe dingen geleerd tijdens deze experience. Ook beide boeven hebben geboeid door de experience gelopen. Na de proeverij wachtte hen een button en diploma en ook kregen ze alle drie nog iets lekkers. Dit interactieve museum is een aanrader voor jong en oud. Er is veel te leren over hoe Goudse kaas wordt gemaakt.
Tijdens het bezoek begreep ik van één van de medewerkers dat er aan dit interactieve museum mensen hebben meegewerkt die ook hebben gewerkt aan de Heineken Experience.
Wil je meer informatie over tarieven of alvast een kaartje reserveren? Dat kan via deze website.